De ce nu-ti iese reteta ca la carte

Drag cititor fidel sau infidel,

Tu care-ti smulgi parul din cap cand o reteta nu-ti iese cum ai citit, sau mai nou, ai vazut in video-uri, tik-tocuri nu de da in anul mortii. Te rog.
Ia citeste si bea niste socata din aia traditionala.

Nu toti ne-am nascut Jamie Oliver. Sincer, nici el nu s-a nascut asa... A trebuit sa se dezbrace mai intai (pe post national - intereseaza-te), si-apoi a devenit din ce in ce mai „Jamie Oliver”. I-au trebuit ani, mai, ani!
Tu, daca n-ai fizicul lui, nici sa nu te gandesti sa-ti arati slanina prin platouri (de filmare sau platouri cu mancare). Un chef (citeste sef, ba'..,  e in franceza) cu burta, gol... nu va deveni niciodata Jamie Oliver. 

Si asta-i gluma. 
Jamie Oliver nu gatea dezbracat - ce mare pacat, serios - ori poate gatea, dar nu stim noi. 
Jamie Oliver si-a inceput cariera cu emisiunea numita: „The Naked Chef”. 
O emisiune in care bucatarul era foarte relaxat, ca la el acasa asa. 
Frumos barbat. Dar, fiecare cu ale lui. 

Stiu ca ai urmarit pasii exact. Da, asta era simplu.

Stiu ca ti-a luat 5 ore mai mult decat zicea reteta. Numai sa aduni toate ingredientele ti-a trebuit 1 ora. Sa cureti un cartof ti-a luat 5 minute si aia au facut o reteta in mai putin de 1 minut. Aia au trecut cu mana peste salam, si pac, era feliat perfect. Aia ai batut din palme, si hop, era gata.

Stiu ca ai facut dezastru-n bucatarie desi in video era totul absolut perfect totul.

Da, stiu ca atunci cand ai scos tava din cuptor, puiul era palid in loc sa fie brun si crocant.

Chestii ce te-au facut sa-ti pierzi toata increderea in capacitatile tale culinare. Nu mai vrei sa faci nimic, sau doar sandvisuri de-acum inainte.
Asculta-ma ce zic, nu e vina ta. Video-urile alea sunt doar sa-ti atraga atentia. Sa te faca sa-ti curga balele ca la un caine turbat. Sa te faca sa visezi cu ochii deschisi. Sa dai click din nou si din nou si din nou si inca, etc.etc.. Business. Tu n-ai idee de cati bani fac astia cu o reteta pe care tu o imparti cu bucurie.
Retetele alea sunt idei fabuloase. Dar nu sunt pentru cei care nu au experienta, care nu au facut un curs sau o scoala profesionala, care nu au ani de practica in spate. Alea sunt un fel de Bollywood.

Sa reusesti sa faci exact ca in video, este un joc de copii pentru unii, dar nu pentru toti.
Eu le pretuiesc ca-mi incanta ochii si-mi dau idei. Le pretuiesc pentru ca sunt incredibil de bine facute, ingenioase si foarte, foarte frumoase.
Nu incerc sa le fac pentru ca nu am pentru cine gati. Am timp numai pentru scris.

Asadar, cititor drag, cand nu-ti iese o reteta asa cum scrie la carte sau arata video-ul, tu mananca ce a iesit, daca-i comestibil, si nu de da batut. Incearca din nou.

  • Daca floarea-ti iese copac, nu e mare nenorocire. E tot natura.
  • Daca-n loc de risotto iti iese supa, ce supa nu e buna? Unde ai vazut tu supa din orez? Da-te smecher ca ai inventat o noua reteta. Zi la toti.
  • Daca-n loc de tort ti-a iesit malai prichit (nu stiu cum se zice-n romana), manca-l tot daca nu se lipeste de cerul gurii. Nu-ti mai iese asa a doua oara, profita. 
  • Ce-i, ma', rau in faptul ca-n loc the supa de Radauti iti iese apa chioara cu patrunjel deasupra? Tu stii ca apa nu-ngrasa?

De cele mai multe ori, retetele sunt greu de urmat si ingredientele sunt de calitate diferita. Drojdia nu creste-n Canada, jur! Nu stiu ce natie e.
Parul mi se usuca cu apa din Anglia. Cuptorul coace numai la mijloc.
Sunt mii de chestii de care trebuie sa tii cont cand gatesti. Nu te amara, lasa-ti parul in pace. Cum am zis, daca este comestibil ce a iesit, mananca singur. Nu cumva sa arati familiei... vai!
Daca nu se poate nici mirosi, atunci arunca. Nu te otravi, nu se merita.
Si vino la mine pe blog. Daca nici retetele mele nu-ti ies... atunci,hmm, hmm, stiu! Da vina pe mine.
Nu-mi convine, dar am pielea tare.

**
Daca ai apreciat ori ti-a fost de folos, TE ROG da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea. :)
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri SUS pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț). Daca nu gasesti ce te intereseaza, incearca o combinatie de cuvinte cu si fara diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza.

Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Image from Pixabay

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii