Risotto cu varză de bruxelles, coriandru – De post

O rețetă simplă de post (deci pentru vegani și vegetarieni) și pentru celiaci (intoleranții la gluten). 
O rețetă exotică, așadar aromată, îndrăzneață și absolut deliciosă. Perfectă în orice sezon. 


Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 10 min fiert varza + 20 min fiert orezul
Porţii: 2

Ingrediente
  1. 250 g orez
  2. 200 g varză de bruxelles (8-9 buc)
  3. ceapă sau 1 praz
  4. 1 cățel de usturoi (sau 1/2 linguriță de praf de usturoi)
  5. 10 boabe coriandru
  6. 3 cuișoare
  7. 1 +1/2 cană apă/supă (caldă/fierbinte 300 ml circa)
  8. 2 linguri ulei măsline
  9. Indicat/recomandat 1 ardei iute/1 linguriță boia de ardei (arde grăsimile, îmbunătățește circulația, ajută la digestie și esteAFRODIZIAC. :p)
  10. Opțional dar nu mai este de post: 50 ml vin roșu (1/2 pahar), caşcaval ras, 1 cub de unt

Mod de preparare:
  1. Taie varza de bruxelles in 2-4 sau cum crezi, ai chef sau te duce capul. Pune-o la fiert pt cel puțin 10 min
  2. Curăţă, spală şi taie ceapa/prazul rondele, sau cum crezi tu
  3. Varsă uleiul într-o cratiță, pune la călit foarte puţin (5 min circa, cât să se înmoaie) prazul, ceapa la foc slab. Dacă pui coriandru, cuișoare (recomand!) şi usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l, striveşte-l cu dosul cuţitului, pisează-l. Ai grijă să nu cumva să se ardă. Dacă-i uscat/praf îl pui la sfârșit
  4. Adaugă varza de bruxelles fiartă
  5. Pune orezul (dacă ești intolerant la gluten ar fi indicat să-l speli înainte de folosință, în 2 ape, cel puțin) amestecă foarte bine vreme de 1 min
  6. Dacă pui vin acum e momentul. Toarnă-l în cratiță. Măreşte focul şi amestecă până se evaporează (cam 2 minute, depinde de focul tău). Dacă nu pui, adaugă apa/supa și sari pasul următor, evident.
  7. După ce vinul s-a evaporat pune supa/apa caldă atât cât să acopere orezul. (ai grijă că s-ar putea să-ți mai trebuiască, dar NU recomand să o pui toată imediat, citește mai sus de ce) Amestecă. După ce a început să fiarbă, lasă focul slab/minim, acoperă şi dă-i voie să se facă în pace. Cam 10 min. Verifică din când în când, și dacă ți se pare că a scăzut apa/supa, mai pune câteva linguri (5-10, depinde EXCLUSIV de gusturile tale) Eu nu stau lângă foc, dar sunt atentă să nu se ardă
  8. Când e gata, depinde de gustul tău (mie îmi place „al dente”), stinge focul, lasă acoperit alte 2-3 minute. De vrei să pui unt sau brânză, acum trebuie să adaugi, amestecă până se încorporează bine
  9. Porţionează, pune coriandru proaspăt după gust, poate nu place tuturor.

Poți înlocui varza de bruxelles cu varză de-a noastră. Dar nu uita de cuișoare și coriandu. Poți să scoți cuișoarele la sfârșit, dacă crezi că nu-ți plac.

Pe bune că se merită să-ncerci.


Vrei să-ți îmbunătățești pronunția în engleză?
Nimic mai simplu. Citește (în Engleză , doar nu în Chineză!) cu voce tare.

Cărțile mele sunt absolut perfecte pentru așa ceva. Sunt foarte ușor de înțeles pentru că sunt concepute special pentru poligloți, trigloți, etc. Deci pentru toți vorbitorii de limbă engleză de orice nivel.

Nu e nevoie de Kindle sau cum zic ei. Se poate citi pe orice celular "deștept," PC, laptop sau tabletă.
Dacă nu merge, instalează aplicația de pe Amazon. Nu știu cum se face că eu n-am celular "deștept."
Merge pe calculator fără aplicație. La mine cel puțin.
Asta e valabil pentru orice carte în format electronic. Tot ce ai nevoie, este un cont gratis pe Amazon.com.

Te-ai abonat la newsletter? Nu mai aștepta!
Apasă aici și vei primi Gratuit 10 Rețete Simple și Practice – plus câteva idei si recomandări prețioase – în format PDF. Documentul poate fi salvat pe computer sau se poate imprima.
 

Dacă pui cașcaval, nu mai e de post. Corect?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii